Koktajl z rzodkiewek zdobył moje serce i na stałe zagościł w moim wiosennym, odchudzającym menu! Ten fit koktajl rzodkiewkowy przygotowałam z całych rzodkiewek, gdyż do przygotowania zielonej warstwy koktajlu wykorzystałam również liście, które przeważnie są wyrzucane. Nie przesłyszeliście się, liście rzodkiewki są jadalne, a przy tym bardzo zdrowe, są doskonałym źródłem witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza. Przecież jedząc kiełki rzodkiewki jemy właśnie listki. Liście smakują podobne jak korzeń rzodkiewki. Z liści rzodkiewki można również przygotować pesto. Uwierzcie, że całość smakuje, tak samo jak wygląda! Zróbcie w tym połączeniu smakowym koktajl w domu, gdyż ten smak wart jest samodzielnego przygotowania w domu.
Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam ten koktajl smakował… bo Piotrek powiedział, że nie jest królikiem, liści jeść nie będzie 😉
Składniki na rzodkiewkowy koktajl:
(porcja 2 porcje)
składniki na zielony kolor:
liście z jednego pęczka rzodkiewek
troszkę natki pietruszki
1 łyżka pestek dyni
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek z chilli
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta gruboziarnistej soli
składniki na różowy kolor:
4 duże rzodkiewki
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta gruboziarnistej soli
pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie: Rzodkiewki razem z liśćmi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Liście, obrany ząbek czosnku, natkę, oliwę, pestki dyni, sól i jogurt przekładamy do szatkownicy i miksujemy, przelewamy do szklanki, 2 łyżki odkładamy do dekoracji.
Płuczemy szatkownicę i w do tego samego pojemnika przekładamy rzodkiewkę, sól i jogurt, wszystko dokładnie miksujemy. 2 łyżki odkładamy do dekoracji.
Do jednej szklani wlewamy zieloną warstwę, uzupełniamy różową warstwą. A do drugiej wlewamy różową i uzupełniamy zieloną warstwą koktajlu, koktajl podajemy od razu. Smacznego!
Inspiracja: tutaj.
Pingback: Koktajl ogórkowo-ziołowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię