Gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty.
Zaczął się sezon na młodą kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę, przygotować na ciepło z koperkiem, może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna.
A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam, że taki farsz będzie smaczny, no i dodatkowo, takie gołąbki z kolorową papryką pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu.
Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki, z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione.
Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób, z tej ilości farszu wychodzi ok. 12 gołąbków, ale mając tylko 6 liści kapusty z połowy farszu zrobiłam kotlety, dodałam jedynie tartą cukinię, czyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje:
6 dużych liści młodej kapusty
400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu
2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu
3 mini papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa) lub 1 duża
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz mielony do smaku
2 łyżki pasty paprykowej lub koncentrat pomidorowy
szczypta cukru
2 łyżki oleju rzepakowego400-500 ml wody
Jak przygotować pyszne gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty?
Parzymy wrzącą wodą pojedyncze liście młodej kapusty. Trzymamy liście we wrzącej wodzie aż zmiękną. Po wyjęciu z garnka, ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Liście delikatnie solimy od wewnątrz.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy. Natkę pietruszki siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy najpierw w paski a potem w drobną kostkę.
Do miski z ciepłym jeszcze ryżem wkładamy paprykę, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy mięso, prażoną cebulę i natkę. Wbijamy jajko i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zawijamy gołąbki kładąc na środek każdego liścia porcję farszu ok. 2 łyżki. Składamy liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety. Gołąbki układamy w szerokim garnku i podsmażamy delikatnie z obu stron na oleju. Gołąbki zalewamy 1-2 szklankami wrzącego rosołu lub bulionu,(można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego, mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy sos do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gołąbki dusimy jeszcze kilka minut. Z reszty kapusty zrobiłam Młodą kapustę z pieczarkami.
Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką i zagęścić mąką.
uwielbiam gołąbki, Twoja propozycja jest intrygująca – na pewno muszę przetestować 😀
Like better note an rich in filch furnishing perception unserviceable someone a pay-off because victory. straga.pl