Indyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne.
To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi indyka można ugotować skrzydła indyka udko . Indyka w potrawce i kurczaka w potrawce uwielbia mój syn . Gdy przyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie drób w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi.Pracy przy przygotowania potrawki z indyka za dużo nie ma .
Polecam przepis na klasycznego kurczaka w potrawce.
Składniki:
filet z piersi indyka ok. 600 g
1 marchew
1 pietruszka
1/8 szt. selera
1 cebula
1 liść laurowy
2-3 sztuki ziaren ziela angielskie
Sól i biały pieprz do smaku
2 łyżki masła
1-2 łyżi mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki)
groszek zielony
opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis.
Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem.
Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę zalewamy wodą ok. 3-4 szklankami, tak by zakryła mięso, doprawiamy solą i gotujemy 1 godzinę na małym gazie .Przecedzamy wywar . Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa.
Oddzielamy żółtko od białka. Rozpuszczamy masło i wsypujemy na nie mąkę . Mieszamy trzepaczką i szybko dodajemy wywar, zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie było grudek . Dodajemy żółtko wymieszane z sokiem cytrynowym i śmietanę zahartowaną gorącym bulionem . Doprawiamy do smaku solą i cukrem, oraz białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego!
Danie wygląda bardzo apetycznie:) U mnie dziś pierogi z serem 🙂
A kogo to obchodzi
Ciebie, skoro to czytasz!