Kurczak w sosie serowym. Kurczak w sosie gorgonzola.
Kurczak w sosie serowym to doskonały pomysł na szybki obiad. Niestety ten przepis nie jest dla osób na diecie, gdyż potrawa ma sporo kalorii, nie jest małokaloryczna, ale jest pyszna! Wielbiciele sera zachwycą się tym pysznym sosem. Do przygotowania sosu serowego użyłam sera gorgonzola z niebieską pleśnią. Sos polecam doprawić sporą ilością czarnego pieprzu, a dla podkręcenia smaku odrobiną gałki muszkatołowej, a przed podaniem posypać natką pietruszki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ten sos najlepiej smakuje z makaronem.
Przepis na kurczaka w sosie serowym. Jak zrobić pyszny sos z sera gorgonzola?
Składniki na 3 porcje:
400 g filetu z kurczaka
150 ml śmietanki 30%
100 g sera gorgonzola
ząbek czosnku
natka pietruszki
1 łyżka masła i 1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Jak przygotować kurczaka w sosie gorgonzola? Błyskawiczny kurczak w sosie serowym.
Mięso płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą (ale niezbyt dużo bo ser gorgonzola jest słony) oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju, szklimy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Obsmażamy mięso z obu stron. Kiedy mięso się podsmaży wlewamy śmietankę, oraz dodajemy pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę i masło. Cały czas mieszając podgrzewamy, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawiamy jeśli jest potrzeba delikatnie solą, oraz do smaku gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
Kurczak w sosie serowym z sera gorgonzola podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!