Pierś faszerowana serem i warzywami.
Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami, kurczak caprese, czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim.
Podzielę się z Wami jednym z moich moim ulubionych przepisów, jest to: Pierś faszerowana serem szpinakiem i papryką. Pierś jest zapiekana w piekarniku, a do jej przygotowania potrzeba kilku przypraw, oraz kilka podstawowych produktów, które przeważnie każdy ma w lodówce.
Pierś faszerowana serem i warzywami. Składniki dla 2 osób:
2 piersi z kurczaka
¼ czerwonej papryki
¼ pomarańczowej papryki
4 kostki mrożonego szpinaku lub listki świeżego szpinaku b
ser pleśniowy
½ łyżeczki curry
1 łyżka oleju
½ łyżeczki czerwonej papryki
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok po kroku.
Piersi delikatnie nacinamy ostrym nożem wzdłuż tworząc kieszonkę. Przyprawiamy środek mięsa solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy mięso przez ok. 30 minut w 200 °C. Tak przygotowaną pierś podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to kasza bulgur z papryką i groszkiem. Smacznego!
Pingback: Pierś kurczaka z tymiankiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię