Pierś kurczaka zapiekana z warzywami

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie: Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, papryką i serem to pewna forma zapiekanki. Gdy kupuję kurczaka, wycinam zawsze obie piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich  coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim, a z reszty kurczaka przygotowuję zupę, przeważnie rosół lub pomidorówkę.

Przepis na zapiekaną pierś kurczaka z warzywami i serem jest prosty i szybki, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie ziemniaków w plastry i papryki w kostkę.

Pierś kurczaka zapiekana z warzywami:
Pierś kurczaka zapiekanapierś kurczaka zapiekana

2 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry
10 ziemniaków
1 czerwona papryka
1 mała ostra papryczka
½ szklanki startego żółtego sera
sól i pieprz
natka pietruszki
oliwa

Przygotowanie:

Piersi kurczaka kroimy na pół i oprószamy solą i pieprzem. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia.

Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i jemy gorące. Smacznego!
pierś kurczaka zapiekana

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

29 myśli nt. „Pierś kurczaka zapiekana z warzywami

  1. Bardzo dobre danie! Na własne potrzeby je trochę zmodyfikowałam, zamarynowałam pierś z kurczaka na kilka godzin w posiekanym czosnku, a ziemniaki ugotowałam w mundurkach, bo ich smak bardziej mi odpowiada. Przed pieczeniem do ziemniaków też dodałam rozgniecione ząbki czosnku i niemało ziół śródziemnomorskich. Polecam! Było tak pyszne, że dziś mogłabym ugotować dokładnie to samo.

  2. . Zrobiłam i wyszła mi papka z ziemniaków i było dużo wody. Piekłam prawie godzine żeby wyparowała. Co mogło być tego przyczyną? Za dużo oliwy? Dodałam jeszcze pieczarki które wczesniej podsmażyłam. Ogolnie w smaku dobre tylko wyglądu w ogole nie ma…

    • Oliwa miała służyć do skropienia, nie polania (więc może tu jest problem) a ziemniaki po to są wczesniej 5 minut podgotowane, aby się tylko dopiekły przez 30 minut. A pieczarki mają dużo płynu, trzeba było je odparować, podsmażyć i dodać na samym końcu.

  3. Genialny przepis! Latwy,smaczny i mozna smialo stwierdzic ze gotowanie to sama przyjemnosc 😉 ja dodalam ugotowana marchewke (nie mialam do czego jej zuzyc) odparowane pieczarki i bylo super.

  4. Właśnie jesteśmy po obiedzie. Zapiekanka wyśmienita. Dodałam jeszcze podsmażone pieczarki z cebulką. Dla chętnych podałam obok sos serowy. Polecam przepis!

  5. Robię już któryś raz z kolei i zawsze wychodzi przepyszne 😊😊😊 dziękuje za ten przepis i pozdrawiam Panią serdecznie 😊

  6. Wszystko pieknie ale ziemniaki to po pół godziny wciąż nie upieczone daje im jeszcze pół godz mam nadzieje ze bede juz gotowe bo czekamy

  7. Pingback: Pierś faszerowana serem i warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Pyszne, gotowe w 25 minut, kurczak nie był suchy a soczysty, można urozmaicić dowolnymi składnikami np. pieczarki, marchewka, suszone pomidory i dowolnie przyprawić.
    Zapomniałam dodać ser, wyszło pyszne, polecam.

  9. Mnie nieustannie zadziwiają na blogach kulinarnych komentarze typu „zrobiłam to danie, tylko zamiast X dałam B, zamiast Y dałam B, dodatkowo dałam jeszcze C i zamiast piec godzinę na 180 piekłam pół godziny na 200. I danie mi nie wyszło. Co może być przyczyną?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *