Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem. To kolejny przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego w wersji wytrawnej.
Bardzo lubię połączenie szparagów z szynką szwarcwaldzką lub parmeńską, zawijamy je po 3-4 sztuki i grilluję na patelni. Ale białe szparagi w sosie holenderskim też smakują wyśmienicie. W sezonie dobrze mieć w lodówce kilka takich składników, z których szybko można wyczarować coś smacznego, a do tego efektownego, dla gości jak i dla siebie. Ciasto francuskie, ostry, twardy ser i szynka to kombinacja prosta, pyszna i szybka, do tego wręcz nieprzyzwoicie apetyczna.
Najlepsze przepisy ze szparagami znajdziecie TUTAJ.
W zeszłym roku robiłam też szparagi marynowane.
Przepis na Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem.
składniki na 3-4 porcje szparagów w cieście francuskim z szynka i serem:
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów – 500 g
cienko pokrojona szynka, np. parmeńska lub szwarcwaldzka
ser żółty ostry, ale może być tarta mozzarella, parmezan, a nawet ser kozi
oliwa z oliwek
ulubione zioła i przyprawy
Jak przygotować szparagi w cieście francuskim z szynką i serem?
Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe grubsze końce, jeśli jest potrzeba to końce obieramy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Łodyżki szparagów kładziemy na talerzu skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, ja doprawiłam moją pyszną ognista mieszanką przypraw (płatki chili, różowa sól, pieprz ziarnisty, tymianek, oregano). Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Wycinamy 8 kwadratów z ciasta francuskiego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi po 3-4 sztuki owijamy plastrami szynki parmeńskiej, a następnie plasterkiem sera, kładziemy je na środek, po skosie kwadratu ciasta francuskiego, a następnie dokładnie zlepiamy ciasto pośrodku. Przekładamy szparagi na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub tę czynność pomijamy. Pieczemy szparagi około 15-20 minut w 180 stopniach C, aż ciasto francuskie się zrumieni.
To prawda, że szparagi świetnie smakują w zestawieniu z szynką. Nigdy jednak nie pomyślałam, żeby zawinąć je w ciasto francuskie, a to bardzo dobry pomysł.