Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością

Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością. Tomahawk wieprzowy z kością. Steak wieprzowy zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego, każdy kto mnie zna powie, że najbardziej ze słodyczy uwielbiam MIĘSO!Kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 350 g, od razu wiedziałam, że zrobię Tomahawk steak , czyli stek wieprzowy z kością, dla prawdziwego mięsożercy jak ja to była uczta dla podniebienia.
Stek wieprzowy z kościąStek wieprzowy z kością

Tomahawk wieprzowy to dość gruby przerośnięty tłuszczem kotlet schabowy z kością żebrową, tkanka łączna przy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób  wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania lub smażenia. Tomahawk steak wieprzowy to bardzo duży stek, którego ciężar dochodzi do 350- 400 g. Podobnie jak w tym przepisie przygotowuję kotlety jagnięce z kością, tylko krócej.

Składniki na Tomahawk steak , steki wieprzowe dla 2 osób:

2 tomahawki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 350 g każdy,
2 gałązki rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
sól morska,
pieprz młotkowany z kolendrą,
2 łyżki oliwy do marynowania steku
2 łyżki masła,
olej do smażenia,

Jak przygotować pyszny steak tomahawk wieprzowy z kością.

2 ząbki czosnku siekamy. Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Obrywamy igiełki z 2 gałązek rozmarynu. Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym  pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem  i rozmarynem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.

Patelnię  grillową smarujemy olejem,  obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale polecam smażyć z każdej strony po 3-4 minuty.

Przekładamy steki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 160 c na ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone (wypieczone) lubimy steki. Wyjmujemy mięso z piekarnika, na każdym kotlecie polecam położyć 1 łyżeczkę masła. Podałam steki z sałatką z pomidorami, mozzarellą i ogórkiem małosolnym i czerwoną cebulą,  oraz  pysznym sosem np. sweet chili.

A wy podajcie steki z tym czym lubicie!

Stek wieprzowy z kością Stek wieprzowy z kością

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.