Ziemniaki z kiszoną kapustą

Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą. To podrasowana propozycja Piotrka na odpowiednik  niemieckiej Kartofelkraut, czyli ziemniaków z kiszoną kapustą. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak  w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą była wersją ubogą, bo bez kiełbasy. Jeśli ktoś nie lubi mocno kiszoną kapustę to polecam zrobić z młodej kapusty kiszonej.
kapusta kiszona z ziemniakami kapusta kiszona z ziemniakami
U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. z boczkiem.

Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną.

Składniki na Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą:

½ kg  ziemniaków,
½ kg  kiszonej kapusty,
1 średnia cebula,
2 łyżki oleju rzepakowego,
mielony pieprz do smaku ( u mnie młotkowany z kolendrą)
250 g kiełbasy ( u mnie cienka pikantna kiełbasa śląska)
siekany szczypiorek lub  natka pietruszki
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy

Jak zrobić Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą ? Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to odciskamy sok, kapustę kroimy drobniej, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy, gotujemy do miękkości, powinna cała woda wygotować na końcu. Jeśli woda wygotuje się za szybko w trakcie gotowania to dolewamy trochę gorącej wody i gotujemy dalej, na koniec możemy dodać do kapusty 1 łyżkę mąki, podsmażyć, dusić do odparowania wody aż kapusta zgęstnieje.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

Obraną cebulę siekamy w kostkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, całość smażymy do zrumienienia.

Dodajemy  podsmażoną kiełbasę do ugotowanej kapusty, przykrywamy i  dusimy przez kilka minut, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dorzucamy ugotowane ziemniaki i delikatnie mieszamy, chwilę smażymy całość.

Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, jak ktoś lubi to dodajemy kminek, mieszamy, możemy dodać  posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki i natychmiast podajemy. Możemy też ziemniaki ugnieść a następnie połączyć z ugotowaną odcedzoną kiszoną kapustą, nie dodajemy wtedy kiełbasy i będziemy mieć oryginalny kartofelkraut, panczkraut czy też ciapkapustę.

Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą podajemy na ciepło.

kapusta kiszona z ziemniakami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *