Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną

Szare kluski z boczkiem i zasmażaną kapustą.

Kluski te przypominają mi smaki dzieciństwa. U nas mówi się na te kluski szare. Jest to regionalna potrawa z Wielkopolski, podajemy je z zasmażaną kapustą kiszoną.
Nie jest to trudna potrawa, ale tarcie ziemniaków jest dosyć czasochłonne, FP 270 Kenwood i jego tarcza do jarzyn doskonale się spisuje w ich przygotowaniu.
szare kluski

Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
10 łyżek mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
20 dag parzonego boczku
Na zasmażaną kapustę:
1 kg kapusty kiszonej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki Podlaskiej przyprawy do bigosu
kilka plasterków boczku parzonego
1 łyżka mąki
1 łyżka margaryny
 
Przygotowanie tego dania zaczęłam od kapusty, którą siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawę do bigosu, podlewamy wodą i gotujemy ok 1/2 godziny. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto na margarynie dodać do kapusty i przesmażyć całość, wsypujemy 1 łyżkę mąki, podsmażamy, delikatnie podlewamy wodą i dusimy do odparowania wody.

Ziemniaki obieramy, ja używałam tarki FP 270 Kenwood starcie ich trwało chwilę. Starte ziemniaki przełożyłam do lnianej ściereczki i odsączyłam z nadmiaru płynu.

Odsączone kartofle przekładamy do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Ciasto przekładamy na talerz i małą łyżeczką nabieramy ciasto i wrzucamy je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość.

Kluski gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia.

Ugotowane szare kluski odsączamy z wody na durszlaku, wykładamy na talerze i podajemy polane skwarkami ze smażonego boczku i z ugotowaną kiszoną kapustą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.