Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z pęczakiem– aromatyczna, pełna smaku i rozgrzewająca.


Składniki:

  • 2 kartofle
  • 1 marchewka
  • 1/6 selera
  • 1/2 dużej cebuli
  • kości z 2 udek kurczaka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka podgotowanego pęczaku
  • 2 łyżki kremówki
  • po szczypcie ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej

W garnku z 1 litrem wody gotować 30 minut 2 kości z udek kurczaka z 1 łyżeczką soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Kartofle pokroić w kostkę a marchewkę i seler i pokroić zetrzeć na tarce.

Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce margaryny, dodać warzywa, doparwić je szczyptą ziół prowansalskich, chilli, gałki muszkatałowej i chwilkę podusić na małym ogniu.

Dodać warzywa do garnka. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać szklanke ugotowanego pęczaku, gotować ok. 5 minut,

wyłączyć gaz, wyciągnąć kości,  połączyć ze śmietaną. Rozlać do miseczek, zrobić kleksy ze śmietany, ozdobić natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.