Racuchy z brzoskwiniami są delikatne i smaczne.
Składniki:
- 1 1/2 szt brzoskwini,
- 250 g jogurtu brzoskwiniowego,
- 2 łyżki otrąb żytnich,
- 2 łyżki mąki kartoflanej,
- 2 łyżki mąka pszenna,
- 2 szt. jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- do posypania cukier puder,
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie: Do miski wbić dwa jajka, które trzeba dokładnie ubić, wlać całe opakowanie jogurtu brzoskwiniowego, dodać szczyptę soli i dokładnie ubić trzepaczką ja mam w zestawie od Triblade. Następnie do masy jogurtowej dodać 2 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżki mąki kartoflanej, 2 łyżki mąki pszennej, dosypujemy jeszcze 1/2 łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie ubić wszystko trzepaczką. Brzoskwinię należy pokroić w plasterki, a następnie w kostkę i wrzucić do miski, delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na oleju w patelni do naleśników, nakładać masę łyżką po 4 sztuki (z porcji wychodzi 10 sztuk). Racuszki wyłożyć na talerz i udekorować plasterkami nektarynki. Posypać cukrem pudrem.