Domowe chipsy ziemniaczane są alternatywą dla tych z paczki. Ale te chipsy chociaż maja sporo kalorii są bez konserwantów i innych dodatków. Chipsy ziemniaczane są doskonałe do przegryzania przed telewizorem, doskonale też spiszą się na Sylwestra.
SKŁADNIKI:
- 10 ziemniaków
- 1 litr oleju rzepakowego
- mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu: 1 łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki chilli
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy z łupin, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlewamy litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry ziemniaków i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie posypujemy je przygotowaną mieszanką soli i chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzamy, aż usmażymy wszystkie plastry ziemniaków.
Fajny pomysł na „zdrowszą” wersję chipsów. Kaloryczne, ale przynajmniej nie sztuczne 🙂
Ps. Ciągle się nie mogę zdecydować jakie zdjęcie wody na konkurs wybrać – za dużo ich mam 🙂
Asiu wierzę, że wszystkie zdjęcia masz fajne, więc wybierz wg Ciebie najlepsze. A chipsy od czasu do czasu jak się zje to tych parę kalorii więcej nie gra roli