Moi Panowie zapomnieli o pieczywie, więc postanowiłam upiec na kolację pyszne, pszenne bułki z sezamem.
Bułki, buły, bułeczki … Są pyszne, miękkie, puszyste, maślane, z wypieczoną skórką.
Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.
Bułki pszenne z sezamem:
Składniki na około 9 dużych bułek lub 14 małych:
- 1 szklanka mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki mąki pszennej
Dodatki
- 1 roztopiona łyżka masła do posmarowania + ziarno sezamu
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki masła aby się rozpuściły w ciepłym mleku, wbijamy jajko roztrzepujemy całość.
Drożdże suche mieszamy z mąką w misie robota. Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy hakiem około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na oprószonej mąką blasze, robimy przez środek przedziałek. Odstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułki roztopionym masłem i posypujemy ziarnem sezamu.
Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut. Studzimy na kratce.