Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami. Sałatki to coś, co uwielbiam! Przygotowuję je często na tysiąc sposobów. Ostatnio na tapecie jest awokado jako baza sałatki, a dodatki zmieniają się w zależności od tego co jest w lodówce, albo co mi aktualnie w duszy gra. Piotrek zadbał o nasze zapasy przywożąc sporą ilość awokado i granatów.
Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami to świetna propozycja na lekki samodzielny obiad lub dodatek obiadowy np. do grillowanego mięsa! Smaczne połączenie słodkich mandarynek, awokado i granatów = idealna sałatka na każdą okazję 🙂
Polecam inne przepisy na sałatki z awokado: sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado, Sałatka jarzynowa z awokado,
Składniki:
Mix sałat (duża garść) lub szpinak
2 mandarynki
4 łyżki owoców granatu
½ awokado, pokrojone plastry
czarnuszka
Sos :
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka cukru pudru
po szczypcie soli i białego pieprzu
1 ½ łyżki majonezu
1 ½ łyżki jogurtu naturalnego
½ łyżeczki miodu
Jak przygotować Sałatkę z awokado, mandarynkami i granatem oraz jogurtowo-majonezowym sosem?
W małej misce mieszamy ocet, cukier puder i sól, tak długo aż się rozpuszczą. Dodajemy majonez, jogurt, miód, mieszamy do momentu połączenia. Przechowujemy w lodówce do chwili użyciu. Mandarynkę obieramy, dzielimy na cząstki. Mieszamy w misce sałatę, awokado, mandarynki, owoce granatu. Polewamy sosem, posypujemy czarnuszką i ponownie owocami granatu.
Pingback: Pasta z jajek i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię