Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą

Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, pestkami dyni i słonecznika.

Sałatki z awokado: Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce, Sałatka jarzynowa z awokado , oraz Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką oraz Chłodnik z avocado to najpopularniejsze przepisy z tym owocem na blogu. Tym razem zrobiłam sobie lekką sałatkę z awokado, pomidorami i mozzarellą idealną na obiad, kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi.

Awokado ma tę zaletę, że można z nim komponować wiele dań. Aby sałatka z awokado nie była mdła, należy do niej dobrać takie składniki, które podbiją jej smak albo przygotować aromatyczny sos.

Do awokado pasuje wiele warzyw , np. mieszane sałaty, pomidory czy papryka.. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład pomarańczy: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado. Do sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret.

Składniki na 1 porcję:

50 g miksu sałat
½  awokado
pomidorki koktajlowe
tarta mozzarella
2 łyżki prażonej dyni i słonecznika

Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Sos mieszamy w słoiczku.

Przygotowanie Sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą: Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone na kawałki awokado i tartą mozzarellę. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę, skrapiamy sosem winegret. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.