Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

Awokado to owoc, które ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo smaczny i zdrowy. W postaci rozdrobnionej z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy idealnie nadaje się do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek.  Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty  guacamole.
Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek.

Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam:

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane zielonym kremem

Jajka faszerowane farszem z szynki

Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą

Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

Jajka faszerowane pasta z awokadoJajka faszerowane pastą z awokado

składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • siekany szczypiorek
  • duży plaster szynki
  • do dekoracji: wąskie paseczki szynki

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ z jednej połówki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i dodajemy do miąższu awokado, rozgniatamy całość widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Pastę  można schłodzić, przekładamy ją następnie do woreczka z ozdobną tylką, wypełniamy pastą połówki jajek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz szynką.

SAM_2831SAM_2832SAM_2833SAM_2834Jajka faszerowane pastą z awokado

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

  1. Pingback: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *