Jajka faszerowane zielonym kremem

Prosta i szybka przekąska na święta i uroczystości – Jajka faszerowane zielonym kremem. Bardzo smaczne i cieszące oko danie. U nas zawsze są przygotowywane jajka faszerowane na wszelkie uroczystości, szczególnie na Wielkanoc i Sylwestra.

Jajka faszerowane

 

składniki:

  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki zielonej musztardy ze szczypiorkiem, pietruszką i bazylią Maille
  • 2 łyżeczki majonezu Winiary
  • natka pietruszki
  • sól morska Kamis
  • pieprz kolorowy Kamis
  • sałata, szynka szwarcwaldzka, natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 5 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki, wyciągamy żółtka, dajemy je do miski, a połówki jajek układamy na specjalnym półmisku do jajek. Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy 2 łyżeczki zielonej musztardy, 2 łyżeczki majonezu, dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Masę nakładamy do dekoratora i wyciskamy do pustych miejsc po żółtkach. Szynkę zwijamy i układamy na środku szklanego pojemnika z jajkami, Dekorujemy sałatą, na każdym jajku kładziemy listek natki pietruszki.

Jajka faszerowaneJajka faszerowane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.