Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek,czy faszerowanych jajek. Zwykle przygotowuje różne jajka faszerowane, których podstawa jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony.
Jednak u nas na Wielkanocnym śniadaniu będą moje dwie siostrzenice, które mają 4,5 roku i 1,5 roku, więc takie typowe faszerowane jajka będą dla nich za ciężkostrawne. Proponuję więc przygotować myszki z sera. Ta propozycja zaciekawi na pewno też rodziców niejadków, bo kogo nie przyciągną faszerowane jajka w kształcie słodkich, białych myszek. Jajka można faszerować różnymi dodatkami, jednak powinny to być składniki, które lubią dzieci.
Poniżej znajdziecie przepis na Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera .
składniki:
- 6 jajek,
- 12 łyżeczek sera ricotta
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- szczypiorek
- ziarna czerwonego i czarnego pieprzu
- sól i czarny pieprz do smaku Kamis
Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka usuwamy i wykorzystujemy np, do przygotowania pasty jajecznej.
Ser ricotta mieszamy z umytymi, suchymi, posiekanymi drobno rzodkiewkamioraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz z sera nabieramy łyżką i układamy na połówkach jajek. Na przodzie farszu robimy uszy z plasterków rzodkiewki. Oczy robimy z kulek czerwonego pieprzu, zaś nosek z pieprzu czarnego. Można zrobić wąsy myszki zrobić ze szczypiorku, ja zrobiłam ogon ze szczypiorku, dodatkowo posypałam myszki siekanym szczypiorkiem.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Bardzo kreatywna kreacja, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę 🙂
Ale swietne
🙂
Sliczne:-)
Sliczne:-) super pomysl
Wyglądają smakowicie :), mojemu dziecku przypadłyby do gustu :).