Akademia Smaku – drugie warsztaty dla przedszkolaków

Dnia 27 marca 2013 r. odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach Akademii Smaku.Kolejna grupa przedszkolaków z Przedszkola Nr 1 w Trzciance w pracowni gastronomicznej ZSP w Trzciance pod okiem moim, oraz A. Halamy, M.Olczak  upiekły i udekorowały pyszne babeczki o dwóch smakach.

sam_4158

W trakcie gdy babeczki piekły się w piekarnikach, dzieci zajadały włąsnoręcznie przygotowany kisiel truskawkowy, oraz jadły smakowicie wyglądające wafelki ryżowe i pszeniczne.

Na warsztatach dzieci  poznały podstawowe zasady obowiązujące podczas gotowania. Każdy przedszkolak na czas warsztatów otrzymał dostarczony przez firmę KUPIEC profesjonalny strój kucharza składający się z czapki kucharskiej i fartuszka. Przedszkolaki same przygotowywały ciasto na babeczki, nadziewały babeczki groszkami z czekolady i pysznymi dżemami, formowały babeczki w papilotkach, a po upieczeniu dekorowały polewą czekoladową, oraz kolorową posypką, o które zadbała firma Delecta.
Na koniec każdy przedszkolak otrzymał legitymację uczestnika akademii, oraz dostał na drogę upieczoną babeczkę.Dziękujemy również uczniom Technikum Żywienia – ZSP Trzcianka , którzy z zaangażowaniem pomagali małym kucharzom.

Firmy Delecta i Kupiec zadbały aby nie zabrakło produktów do wykorzystania podczas kolejnych warsztatów Akademii Smaku.
sam_4144sam_4140sam_4168sam_4172sam_4180sam_4183sam_4188sam_4199sam_4209

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *