Awokado to owoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu idealnie nadaje się jako pasta kanapek. Pokrojone w kostkę lub w plastry awokado doskonale nadaje się też do sałatek.
Pasta z avocado i sałaty
Chłodnik z avocado
Ja postanowiłam dodać pokrojone w kostkę awokado do sałatki jarzynowej. Wykorzystałam też skórkę z awokado jako „miseczkę” do serwowania sałatki jarzynowej z awokado. Można też przygotować Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i podać ją w „miseczkach” awokado.
Sałatka jarzynowa z awokado jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam.
składniki:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- siekana pietruszka
- 2 plastry szynki
- do dekoracji: paski awokado, pietruszka
Przygotowanie:
Ugotowanego ziemniaka, obrane jajko kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy ostrożnie miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i kroimy w kostkę. dodajemy do warzyw wymieszanych z szynką. Dodajemy do mieszanki sos majonezowy, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Sałatkę można schłodzić przed podaniem, wypełniamy sałatką „miseczki” po awokado. Dekorujemy natką pietruszki oraz paseczkami awokado. Smacznego.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Świetny pomysł na wykorzystanie całego awokado. Ta sałatka wygląda apetycznie.
Wygląda bosko! Koniecznie wypróbuję ten przepis 🙂
Pingback: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię