Sałatka z awokado i mango z cieciorką na liściach sałaty rzymskiej, to świetny sposób zjedzenia sałatki, nie potrzebujemy talerzyka ani widelca.
Ta sałatka jest nie tylko apetyczna, jest zdrowa i łatwa do przygotowania.
Pyszne tropikalne smaki sprawią, że może stać się hitem wśród letnich sałatek.
To wegańskie i bezglutenowe danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Jest kolorowa, dietetyczna i pożywna, która smakuje wszystkim o każdej porze roku – z awokado, mango, cieciorką i kolendrą oraz cytrynowym lub limonkowym dressingiem. Taka pyszna sałatka świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach domowych. Każda osoba na bezmięsnej diecie, będzie wam wdzięczna za przygotowanie tej smacznej, zdrowej i pożywnej sałatki.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które uważają, że kolendra ma mydlany posmak, to zdecydowanie pomiń ten składnik, dodaj jakiś inny zielony dodatek, np. bazylię, miętę lub natkę pietruszki!
Mango to jeden ze składników tej sałatki, często myślimy o tym tropikalnym owocu jako o czymś, co można wykorzystać jedynie w koktajlach: mango lassi lub deserach, ale polecam je łączyć również w wytrawnych potrawach: Smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami, Szaszłyki z kiełbasy i mango. Kiełbasa curry, albo z innymi owocami Sałatka z owocami
Jednym z moich ulubionych przepisów z mango jest sałatka z Sałatka z awokado i mango z cieciorką na liściach sałaty rzymskiej.. Cieciorkę uwielbiam, często kupuję małe puszki z cieciorką i jem ją prosto z puszki, często też robię z cieciorki hummus.
Te małe porcje nadają się też idealnie do sałatek. Czym się różni cieciorka od ciecierzycy, nasiona ciecierzycy są trochę większe od cieciorki, mają nieregularnie kształty, są chropowate i matowe. Cieciorka zaś ma równe kształty, jest gładka i błyszcząca. Obie rośliny mają podobny smak i właściwości, dlatego często nazwy te są stosowane zamiennie.
Wszystkie składniki do przygotowania tej sałatki znajdziesz w każdym supermarkecie.
Składniki na 1 porcję sałatki z awokado i mango z cieciorką
1 mała puszka cieciorki – 80 g wypłukana i odsączona
¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
1/3 mango, pokrojone w kostkę
1 awokado, pokrojone w kostkę,
garść posiekanej kolendry,
2 łyżki soku limonki lub z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta mielonego kuminu (kmin rzymski)
Kawałek świeżej papryczki chili lub chili w proszku,
sól do smaku
Jak pokroić mango? Najtrudniejszą częścią robienia sałatki z Mango i Avocado jest krojenie mango w kostkę. Ale zapewniam Was, że to jest naprawdę proste! Wystarczy wykonać następujące kroki: Umyj mango. Wytrzyj. Odetnij pasek z góry i dołu. Pokrój mango pionowo wzdłuż pestki z każdej strony. Te tzw. „policzki” to najlepsza część mango. Odetnij pasek pozostały po każdej stronie.
Ta część i 1 połówka będzie wykorzystana do zrobienia mango lassi, gdyż nie lubię marnować żadnego kawałka z tych pysznych owoców. Ostrożnie pokrój każdy kawałek w kratkę, nie przecinając skórki. Wypchnij kratkę na lewą stronę i ostrym nożem odetnij kostki. Alternatywnie możesz użyć dużej łyżki, aby oddzielić kostki od skórki.
Jak zrobić sałatkę z mango awokado i cieciorki?
Teraz, gdy mango jest pokrojone w kostkę, czas zrobić sałatkę. Przekrój awokado na pół, przekręć, wyjmij pestkę, obierz i pokrój ją w kostkę, Czerwoną cebulę pokrój w kosteczkę. Cieciorkę odsącz z zalewy na sicie.
Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj kolendrę, dopraw dresingiem z soli, kuminu, chili, oliwy i soku z cytrusów, jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Można podać na świeżej sałacie rzymskiej, to bardzo poręczny pomysł jak widać na zdjęciu!. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu.
Sałatka najlepiej smakuje zjedzona w ciągu godziny, awokado może ściemnieć i sałatka straci na wyglądzie. A ponieważ jest tak pyszna, prawdopodobnie nie będzie z tym problemu, żeby ja zjeść od razu!!!
Jeśli pominiesz cieciorkę, a awokado i mango pokroisz drobniej wraz z chili to powstanie pyszna Mango Avocado Salsa, którą można podać jako dip , jako przystawkę lub przekąskę z chipsami tortilla. Jest też pyszna jako dodatek do tacos.