Gdy znudzą nam się gotowane jajka na śniadanie, jajka sadzone, czy też jajecznica możemy przygotować je w nowej odsłonie, dietetycznych mini omletów z różnymi dodatkami, na przykład ze szpinakiem, tymiankiem, papryką, czy też z pieczarkami i szczypiorkiem. Mini omlety przygotowuje się jak klasyczny omlet, rozlewa się tylko masę do czterech dołków w patelni do smażenia jajek sadzonych. Jeśli ktoś nie ma takiej patelni to można wg tego przepisu przygotować jeden omlet normalnej wielkości.
Do omletu jajka należy roztrzepać dokładnie widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę i aby je napowietrzyć. Omlety są bardzo smaczne z różnymi dodatkami, więc postanowiłam przygotować omlety z marynowanymi pieczarkami, mogą też być świeże, ale proponuję je lekko podsmażyć wcześniej. Do doprawienia zastosowałam zioła prowansalskie w młynku, nie potrzeba już stosować soli. Takie mini omlety to świetna propozycja na śniadanie, mają też plus nie trzeba ich kroić. Można taki omlecik wziąć do ręki i zjeść ze smakiem.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka wody
- 4 marynowane pieczarki Ole,
- szczypiorek,
- olej do posmarowania patelni
- czarny pieprz
- zioła prowansalskie Kotanyi
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Patelnię smarujemy olejem. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka z wodą i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i posiekany szczypiorek, doprawiamy ziołami prowansalskim. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię do czterech dołków, przykrywamy pokrywką i czekamy do ścięcia jajecznej masy. Wykładamy omlety na talerz, doprawiamy czarnym pieprzem i podajemy z listkami świeżej rukoli i posiekanej radicchio.
Pysznie wyglądają. 🙂