25 listopada 2011 Ja i Piotrek zostaliśmy zaproszeni do siedziby Unilever przy ulicy Domaniewskiej 49 w Warszawie na kolejne warsztaty kulinarne z Knorr. Tym razem tematem spotkania była – Kuchnia meksykańska.
Uczestnicy warsztatów jak zwykle przyjechali z całej Polski,z niektórymi osobami spotkałam się kolejny już raz.Tradycyjnie szef kuchni marki Knorr Piotr Murawski wprowadził nas w arkana kuchni meksykańskiej, usłyszeliśmy też trochę ciekawostek. Obok Piotra Murawskiego, byli też inni kucharze, którzy służyli nam radą i byli bardzo pomocni przy wykonywaniu różnych kulinarnych czynności.
Jak zwykle nasz zachwyt wzbudziły dekoracje, które pojawiły się na stole,wykorzystujące warzywa, zioła, kwiaty związane z porą roku i tematyką spotkania.
Dodatkowo Piotr Murawski wyjaśnił nam na co zwracać uwagę kupując rybę, zobaczyliśmy szybki pokaz filetowania ryby, oraz domowy sposób przygotowywania tortilli, tacos i nachos.
Następnie zostaliśmy losowo przydzieleni do przygotowanych stanowiska pracy, wraz z potrzebnymi produktami i przepisami, każdy miał do wykonania inny danie związane z kuchnia meksykańską
Moim zadaniem było przygotowanie Quesadilas, czyli placki z tortlii, z nadzieniem z kurczaka, różnych rodzajów papryk, tartego sera, kolendry i nieodzownego w kuchni meksykańskiej kuminu, zwanego też kminem rzymskim:
a oto gotowe danie:
Piotrek przygotowywał zupę z tortillą.
oto gotowa zupa:
Po wykonaniu zadania wszystkie dania przenieśliśmy do jadalni, na specjalne stanowiska, wszystko wyglądało profesjonalnie, wspaniale i kolorowo.
Mogliśmy wreszcie usiąść,degustować, popijać zimne napoje i wino, a przy jedzeniu rozmawialiśmy na różne tematy. Poza tym było miło i sympatycznie, myślę, że to nie było ostatnie spotkanie tym bardziej, że głośno zastanawialiśmy się nad tematyką naszego następnego spotkania. Wszystkich serdecznie pozdrawiamy i dziękujmy za miłą zabawę 🙂
Każdy otrzymał też pożegnalny podarunek – 4 litrowe żaroodporne podgrzewacze do potraw, oraz zestaw przypraw.