Często otrzymuję pytania czym się różni żurek od białego barszczu. Różnica jest w mące, której się użyło do zakwasu. Zakwas do barszczu białego przygotowywany jest z mąki pszennej, zaś do żurku z mąki żytniej. Dodatki do żurku to najczęściej biała kiełbasa lub inna, ugotowane na twardo jajka i ziemniaki. My podajemy w osobnym naczyniu puree z ziemniaków, wymieszane z podsmażonym boczkiem, ale niektórzy dają ziemniaki do środka żurku. Zakwas można przygotować samemu w domu albo kupić gotowy w szklanej butelce (nie w plastykowej). Żurek to bardzo pożywna zupa, która doskonale zastępuje cały obiad. Na Wielkanoc dodajemy do żurku białą kiełbasę. i podajemy go w chlebowych miskach.
Domowy żurek na zakwasie w codziennym wydaniu.
Jak przygotować domowy zakwas na żurek?
SKŁADNIKI NA domowy ZAKWAS:
-4-5 ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe
Do wysokiego słoja wsypujemy żytnią mąkę i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, mieszamy aby nie było grudek. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie liść laurowy oraz opcjonalnie kromkę żytniego chleba, mieszamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na minimum 3 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas mieszamy. Przed gotowaniem żurku przecedzamy.
SKŁADNIKI na przygotowanie żurku:
Przygotowanie ŻURKU:
Boczek kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy z włoszczyzną, zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min, w połowie gotowania wkładamy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę (białą kiełbasę kroimy w plastry). Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek . Żurek można zabielić słodką śmietaną (nie jest to konieczne), a w razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem. Żurek podajemy z plasterkami ugotowanego jajka na twardo. My do żurku podajemy puree z ugotowanych ziemniaków, wymieszanych z podsmażonym boczkiem.
Pingback: Żurek z koncentratu Winiary - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Witam, mam pytanko czy mąka żytnia ma być chlebowa (typ 720) czy razowa (typ 2000)???
Kasiu, ja stosowałam mąkę żytnią razową typ 2000 firmy Melvit
mam obawy przed dodaniem chleba razowego, bo doczytałam na kilku blogach, że spowodował to iż zakwas spleśniał, czy chleb jest konieczny? czy zdarzyło się Pani, że zakwas spleśniał?
Pingback: Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Chleb do żurku. Chlebowe miski. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zurek jest nie dobry
Jedni lubią inni nie, kwestia smaku.