Babeczki jabłkowe bez cukru

Babeczki jabłkowe bez cukru, szybki i łatwy przepis z cynamonem. Jeśli jesteś na diecie, a masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie spróbuj tych muffinek z jabłkami bez cukru. W niczym nie ustępują klasycznym muffinom i smakują wyśmienicie, choć są zdrowe i bez cukru i maja ok. 190 kcal.
Muffiny jabłkowe bez cukru

Ten przepis na jabłkowe muffinki z cynamonem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu w mgnieniu oka masz zdrową alternatywę dla słodyczy, która zaspokoi Twoją ochotę na słodycze i doda energii między posiłkami.

Zdrowe muffinki z jabłkami bez cukru z pewnością będą smakować całej rodzinie. Nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, a mimo to chcesz spróbować naszych zdrowych muffinek z jabłkami? Bez problemu!

Wystarczy kilka zmian, aby ten szybki i łatwy przepis na muffiny był również całkowicie wegański.

Zamiast jogurtu możesz po prostu użyć roślinnej alternatywy np. mleka migdałowego. To sprawi, że będą lekko orzechowe, a także zaoszczędzisz kilka kalorii.

Masło olej można zastąpić olejem kokosowym.

Jajka można  zastąpić puree z bananów. Zamiast 3 jajek wystarczy ok. 1,5 banana.

Możesz również użyć zmielonego siemienia lnianego jako zamiennika jajka, zalewamy siemię wodą w stosunku 1 do 3 aby napęczniało (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wody są mniej więcej odpowiednikiem 1 jajka).

Składniki na 12 muffinek jabłkowych , zdrowe babeczki jabłkowe bez cukru:

2 średnie jabłka
250 g mąki orkiszowej
150 g jogurtu lub mleka (temperatura pokojowa)
120 ml oleju
szczypta soli
150-200 g erytrolu lub innego wybranego zamiennika cukru
2 jajka (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
opcjonalnie orzechy karmelizowane

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z górną i dolną grzałką. Foremkę na muffiny wykładamy 12 foremkami na muffiny.

W misce mieszamy jajka, olej i jogurt za pomoca trzepaczki.

W drugiej misce mieszamy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i erytrolem, następnie dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy 2 łyżkami erytrolu i cynamonem, mieszamy. Następnie dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy.

Za pomocą łyżki lub gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około 25-30 minut.  Możesz również wykonać test patyczkiem do szaszłyków jeśli nie jesteś pewien, czy babeczki są już gotowe. Jeśli po wyciągnięciu na patyczku nadal pozostanie ciasto, muffiny należy jeszcze dopiec w piekarniku.

Oczywiście czas pieczenia będzie się różnił, jeśli użyjesz większych lub mniejszych foremek na muffiny. Jeśli użyjesz większych foremek, czas pieczenia będzie dłuższy. Jeśli użyjecie mniejszych foremek, muffiny będzie trzeba piec krócej. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Smacznego!
babeczki z jabłkamibabeczki z jabłkamibabeczki z jabłkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *