Pieczarki nadziewane kaszą i serem

Pieczarki nadziewane kaszą i serem zapiekane w piekarniku. Piotrek przyniósł dużo pieczarek, w tym kilka sztuk wielkich jak portobello, takie duże pieczarki na grilla, które idealnie nadawały się do faszerowania i zapiekania. Wypełnione farszem pieczarki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku. Pieczarki nadziewane kaszą i serem mogą być podane jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. Trochę inny pomysł na podanie pieczarek i sposób na zdrową kaszę bulgur.

Pyszne, proste i szybkie danie bezmięsne. Do farszu wykorzystano podsmażone z cebulką ogonki pieczarek, ugotowaną kaszę bulgur, oraz ser cheddar.

Składniki na 7 sztuk dla 2-3 osób:

7 dużych pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki kaszy bulgur
3 łyżki startego żółtego sera cheddar
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pieczarki nadziewane kaszą i serem Pieczarki faszerowane i zapiekane. Kaszę bulgur zalewamy szklanką osolonej wrzącej wody, gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu (ok. 6 minut). Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki i siekamy je w bardzo drobną kostkę.

Cebulę wraz ze szczypiorem kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodajemy pokrojone ogonki pieczarek. Smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy odrobiną soli.

Gdy pieczarki wystygną, wrzucamy ugotowaną kaszę bulgur wraz ze startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łaczymy.

Kaszą faszerujemy pieczarki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia pieczarek (około 15-20 minut). Przed podaniem posypujemy pieczarki szczypiorkiem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pieczarki nadziewane kaszą i serem

  1. Pingback: Pieczarki faszerowane wołowiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *