Sorbety owocowe, kto ich nie lubi? Zawsze znajdą się tacy, co powiedzą, co tam sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który sprawdza się idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, sorbety są zdrowe i do tego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami.
Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny.
Sorbety i lody robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu.
Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem:
- 1 szklanka jagód leśnych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 50 ml białego wina półsłodkiego,
- mrożone jagody do dekoracji
Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Jagody płuczemy, usuwamy listki jeśli się trafią, wsypujemy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood do wysokiego naczynia, zalewamy syropem winnym, dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę).
Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, mrożonymi jagodami i z listkami mięty.
Ależ on jest intensywnie fioletowy, prawie czarny. Super!
Pozdrawiam, A.
Dlatego dałam trochę jogurtu, aby sorbet nie był zbyt ciemny.
Pingback: Sorbet truskawkowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię