Sorbet jagodowy z jogurtem

Sorbety owocowe, kto ich nie lubi? Zawsze znajdą się tacy, co powiedzą, co tam sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który sprawdza się idealnie  w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, sorbety są zdrowe i do tego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z  truskawkami.

Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny.

Sorbety i lody robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu.

Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem:

Sorbet jagodowy

  • 1 szklanka jagód leśnych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  cukru
  • 50 ml białego wina półsłodkiego,
  • mrożone jagody do dekoracji

Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Jagody płuczemy, usuwamy listki jeśli się trafią, wsypujemy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood do wysokiego naczynia, zalewamy syropem winnym, dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę).
Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, mrożonymi jagodami i z listkami mięty.

SAM_7147

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Sorbet jagodowy z jogurtem

  1. Pingback: Sorbet truskawkowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.