Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny)

Do smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos  na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba.

Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny):

Dip

Składniki:

200 g  naturalnego serka homogenizowanego 0,1%

– 200 g jogurtu greckiego

-2 łyżki drobno posiekanego koperku

– 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe

– 2 ząbki czosnku

– kilka kropel octu winnego

– chili w młynku Kotanyi

– sól do smaku

Serek łączymy z jogurtem, mieszamy z tartym ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.