Naleśniki pikantne z kurczako-warzywnym farszem. Piotrek zawsze robi podczas smażenia popisy, czyli obraca naleśnika w powietrzu.
Przepis podstawowy na naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody gazowanej,
- 2 szt. jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Jajka ubić z solą, dodać mąkę, wodę i mleko, wymieszać, masa powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Składniki na farsz do pikantnych naleśników:
Składniki:
- sałata lodowa,
- ogórek konserwowy,
- ogórek gruntowy,
- pomidor, lub pomidorki koktajlowe
- cebula czerwona,
- pierś z kurczaka lub udko grillowane,
- do curry, smaku sól , czarny pieprz, odrobina pieprzu cayenne
- olej do smażenia
Sałatę pokroić w paski, pomidora na ćwiartki, a cebulę w piórka, pozostałe warzywa w plasterk. Mięso kurczaka pokroić w słupki doprawić curry, solą i pieprzem, zostawić na kwadrans i następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć.
Robiąc dip, jak zwykle mieszał różne smaki:
Składniki:
- 6 łyżek – majonez,
- 4 łyżki – keczup pikantny,
- 4 ząbki czosnek,
- szczypta oregano i bazylii,
Do miski włożyć majonez i keczup pikantny, dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do miski, doprawić bazylią i oregano, wymieszać.
Pingback: Naleśniki z parówką i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Torcik naleśnikowy z serem i rukolą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię