Polecam Wam przygotować na dzisiejszy obiad, upieczony w piekarniku placek ziemniaczany z kiełbasą i papryką. Te obiad jest niezwykle szybki. Miały być tradycyjne placki ziemniaczane, ale stwierdziłam, że całą ziemniaczaną masę wyłożę na papier do pieczenia i upiekę w piekarniku w formie jednego, dużego placka. Podobnie jak się piecze Babkę ziemniaczana z boczkiem
Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem.
Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane:
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane na drożdżach
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą.
Składniki:
8 średnich ziemniaków
2 jajka
1 kiełbasa
1 papryka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku
odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia
Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie.
Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek.
Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą.
Ciekaw jestem Jolu tego placka, bo do tej pory niezbyt mi wychodziły takie eksperymenty. Lubię placki ziem,ale niestety smażone mają za dużo tłuszczu,wiec chętnie spróbuję
Zrób Piotr, nie będziesz żałował 🙂
Mmmm, wygląda pysznie, postaram się wypróbować w tym tygodniu 🙂
doskonały pomysł, będę musiał wypróbować. Już bym robił, ale jest późno 🙂
zrobie dzisiaj na obiad , smakowicie wygląda
zrobię na pewno, tylko dodałabym jeszcze cebulkę 😉
I pieczarki 😉
Ktoś już próbowal zrobić ten placek? Bo wygląda apetycznie czyt tak też smakuje?właśnie się zastanawiam czy nie zrobić
Ja zrobiłam, ręczę że jest smaczny 🙂
Pingback: Frytki z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam.Jaka wielkość blachy?
Wielkości blachy na wyposażeniu piekarnika, tak jak na zdjęciu
Wypróbowałam już dwukrotnie. Polecam zrobić z podwójnej porcji bo znika tak szybko jak placki ziemniaczane😀👍 ale robią się o wiele szybciej.
Bardzo dobry, dodałam cebulę i zrezygnowałam z papryki. Błyskawicznie znika z tacki 😉😀
A mi sie przykleił do papieru😢 czemu??
Nie wiem.
Prawdopodobnie przez to, że ziemniaki nie były odciśnięte.
Właśnie zrobiłam dziś na obiad, tylko dołożyłam cebulę, placek bardzo dobry