Lubicie gołąbki? Bo my bardzo, jak je robimy to większą ilość, aby można je było zamrozić. Dzisiaj przedstawiam Wam prostszy wersję gołąbków, która jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, do tego zadowoli mojego syna, który zjada mięso i odkłada na bok kapustę, którą ja potem zjadam: gołąbki bez zawijania
W tym przepisie na gołąbki bez zawijania mamy wszystko co w „prawdziwych gołąbkach”: dobrej jakości mięso, ryż i kapustę.
Przepis na gołąbki bez zawijania:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa z szynki
- 1 torebka ryżu basmati Kupiec
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/4 główki- kapusta najlepiej włoska
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz, kapsułka tymianku i oregano z najnowszej serii Kamis, oraz majeranek
- 1 łyżeczka oleju
Składniki na sos:
- 1/4 litra wody
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Mięso z szynki siekamy w szatkownicy FP 270. Ryż gotujemy na półtwardo i studzimy.
Kapustę drobno kroimy nożem, przelewamy wodą z gotowania ryżu, studzimy.
W dużej misce wyrabiamy posiekane mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wymienionymi ziołami.
Wbijamy do mięsnej masy 2 jajka oraz dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy owalne kotlety i smażymy na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
Mieszamy wodę z keczupem i przecierem, doprawiamy płyn i zalewamy „gołąbki”. Dusimy pod przykryciem całość po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje. Gołąbki bez zawijania podajemy z ziemniakami.
Przepis na gołąbki bez zawijania – Prosto, szybko, smacznie!
Poniżej znajdziecie kila moich pomysłów na gołąbki:
Wyglądają bardzo pysznie. Niby nie oryginały, ale mnie to nic nie przeszkadza 🙂
smakują jak u mamy sa pyszne … z Joli przepisu robię co miesiąc dzięki Jolu 🙂
Na zdrowie 🙂