Zapraszam na KONKURS z firmą Winiary „Zupa od kuchni” – Zadanie konkursowe polega na podaniu pomysłu na przygotowanie jednej z zup z wykorzystaniem wybranego produktu z linii WINIARY POMYSŁ NA… zupę: zapiekaną francuską zupę cebulową, tajską z kurczakiem albo węgierską gulaszową z jakimś nietypowym, ale współgrającym z daną zupą dodatkiem.
- Każdy może przesłać 1 zgłoszenie . Swoje odpowiedzi zostawiajcie pod tym wpisem konkursowym lub na mojej stronie na FB-ku wraz z e-mailem abym mogła się skontaktować ze zwycięzcą.
- Czas trwania konkursu :
Konkurs trwa od 12.02.2013 – do 24.02.2013
- Zwycięzców wybieram ja i ogłoszę ich w ciągu 3 dni po zakończeniu konkursu. DO DZIEŁA!
Nagrody:
- najlepszy pomysł zostanie nagrodzony kompletem miseczek do zapiekania zup (4 sztuki) i zestawem produktów, które zawierają po 2 sztuki każdej z zup z linii POMYSŁ NA.. zupę: francuskiej zapiekanej zupy cebulowej, tajskiej z kurczakiem oraz węgierskiej zupy gulaszowej.
- pozostałych 9 najciekawszych pomysłów zostanie nagrodzonych zestawami produktów, które zawierają po 2 sztuki każdej z zup z linii POMYSŁ NA.. zupę: francuskiej zapiekanej zupy cebulowej, tajskiej z kurczakiem oraz węgierskiej zupy gulaszowej.
Ze względu na wysyłkę nagród, w konkursie mogą wziąć udział tylko osoby, których dane adresowe wskazują na zamieszkanie na terytorium Polski.
Francuska zupa cebulowa: serowe ptysie lub serowe paluszki 🙂 ser+cebula=pycha 🙂
Tajska zupa z kurczakiem: spring rolls albo kalmary w cieście
Węgierska zupa gulaszowa: placuszki ziemniaczane albo kuleczki, pyzy może chrupiąca tortilla
Tajska zupa z kurczakiem z bananami w ciescie
Smak i zapach cudowny. W Anglii w restauracji tajskiej placi sie przy wyjsciu jedna kwote tj na pl ok 30 zl a wybiera sie potrawy i je jakie chce i z czym chce. Czas na zjedzenie takze nieograniczony, zakaz tylko wynoszenia. Ja zawsze wybieralam wlasnie tajska z bananami cieplymi w ciescie.
Ugotować wegierska zupe gulaszowa wg przepisu na opakowaniu dodajac 2-3 ogorki kiszone pokrojone w drobna kostke. Podawac z grzanka posmarowana oliwa i roztartym czosnkiem., posypana parmezanem. Smaczna moja wersja tejze zupy.
Do zupki cebulowej dodałabym serka topionego lub mozzarellę,do tajskiej dodałabym grzybki mun,a go gulaszowej pieczarki i może odrobinę kiszonej kapusty.
jurlitka4@interia.eu
Najlepiej mojej rodzince smakuje francuska zapiekana zupa cebulowa , podaję ją z dodatkiem pokruszonego sera pleśniowego i pistacjami.
Do zupy tajskiej z kurczakiem dodałabym czerwone, dojrzałe mango , pokrojone w kostkę.
raczkamaria@wp.pl
witam Cię Jolu, świetny konkurs i mam pytanie z nim związane: otóż czy zadanie konkursowe polega na podaniu tylko swojego pomysłu czy ma to być gotowy przepis i zdjęcie wykonanej przez nas zupy Winiary? Pomysł już mam ale wolę się upewnić 🙂 pozdrawiam
Agata masz podać tylko swój pomysł nietypowego dodatku do jednej z podanych zup.
Ja do zupki Tajskiej z kurczakiem Winiary dodałabym usmażone kurki i przed podaniem na każdą porcję zupki małą garść rzeżuchy, uprażony na delikatnie natłuszczonej patelni sezam i siemię lniane – dla wzmocnienia jej walorów smakowych, zapachowych i upiększenia całości 🙂
abrzana@wp.pl
Węgierska zupa gulaszowa – pychota! Ja robię ją tak :wołowina,pieczarki,papryka,ogórki korniszone,przecier pomidorowya na koniec dodać zupę węgierską, Czasami jak mam więcej czasu robię jeszcze do tej zupy bułkina parze:-) aneta-mich@wp.pl
u mnie dodatkiem do zupy gulaszowej są KLUSKI ziemniaczane:
4 ziemniaki ugotowane w wodzie około 400 g
4 łyżki mąki pszennej i mięso z gotującej się zupki zmiksowane i doprawione pieprzem.
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości.
Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
Dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto takie by nie kleiło się bardzo do ręki.
W razie potrzeby dosypujemy odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto kształtujemy w wałek i kładziemy na desce.Kroimy je na 1 cm placki.
Wyciągnięte wcześniej mięso rozdrabniamy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem.
Gotowy farsz wykładamy na kółka z ciasta ziemniaczanego. Zlepiamy je w kule. Gotowe kluski wrzucamy do zupy i gotujemy. Doskonale uzupełniają się z zupą i świetnie smakują .
Iza28Nowak@op.pl
Każdą z tych zup podała bym z lubczykiem :)LUBCZYK gości w każdej zupie , która gotuje dla mojego partnera :)Ma dużo właściwości zdrowotnych, jest równiez afrodyzjakiem :)Podpisuje się pod stwierdzeniem , że Lubczyk ma WIELKA MOC , to działa na partnera 🙂
francuzka zapiekana zupa cebulowa – dodałabym do niej grzanki i kosteczki mozzarelli zapiekanej w panierce do tego posypała pietruszką.
Zrobiłam zupę tajską z dodatkiem serka mozareli i suszonych prawdziwków, podałam ją we własnoręcznie upieczonych miseczkach z chlebka, do tego przygotowałam grzanki ze szczypiorkiem w kształcie serca, i ozdobiłam półmisek serduszkami wyciętymi z papryki:)
Jakby co mogę przesłać fotkę zrobionej zupy, bo przygotowałam ją na walentynki:)
Ania jak chcesz to wstaw fotke na FB-ku.
Autentyczne, wyraziste i wspaniałe tajskie smaki sprawiają, że ciężko się oprzeć tej zupie wiec ugotuj WINIARY POMYSŁ NA… tajską zupę z kurczakiem wg przepisu na opakowaniu. Zrob nalesniki razowe
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 jajko
1 ½ szklanki mleka
szczypta soli.
Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczka.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wstaw do lodówki na 15 min. Nagrzaną patelnie nasmaruj oliwą. Wlewaj na patelnie ciasto i smaz.
Naleśniki po usmażeniu zroluj i po ostygnięciu kroic na 1 centymetrowe kawałki.
Uloz w salaterce i zalej goraca zupa. Dodac odrobine wywaru z ryby lub sosu rybnego.Pycha
„Tajską zupę z kurczakiem” podałabym z…
Bread balls z trawą cytrynową i ananasem
3 kromki świeżego chleba
100 g twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany
łyżka posiekanej trawy cytrynowej, zrumienionej na odrobinie oliwy
plaster świeżego ananasa, pokrojony w kostk
cebulka dymka, posiekana
łyżeczka ulubionych ziół
szczypta soli i pieprzu
Chleb drobno pokroić, zblendować z twarogiem i śmietaną, aż utworzą jednolitą masę. Dodać trawę, ananasa, dymkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać. Formować niewielkie kulki, podawać do zupy na dodatkowym półmisku.
Pozdrawiam!
Uwielbiam gulaszową! Taką mocno pikantną!
Więc pewnie przygotowałabym właśnie ją i dodałabym do niej suszone w towarzystwie szafranu i chili mięso renifera, które tuż obok mięsa lamy czeka u mnie na jakieś zastosowanie. Dzięki czemu myślę, że tradycyjna zupa gulaszowa nabrałaby charakterystycznego smaku. I choć brzmi to jak zemsta na Mikołaju za nietrafione zeszłoroczne prezenty, to w rzeczywistości myślę – jest to ciekawe urozmaicenie.
Pozdrawiam,
senninha
Tajską z kurczakiem podałabym z grzybami mung i pędami bambusa a posypałabym ją na końcu szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej, byłaby jeszcze bardziej wyśmienita:)
A ja podałbym gulaszową z pikantnymi pulpecikami i czosnkową bagietką! To idealne męskie połączenie! Uważam, że zupy powinny być sycące aby nie trzeba było zapychać się drugim daniem, a taka zupa byłaby świetna!
Miałam przyjemność przygotowania każdej z tych zup i najbardziej do gustu przypadła mi francuska zupa cebulowa. Trochę z zapiekaniem miałam problem, bo nie posiadam w swej kuchni takich naczynek do zapiekania, ale na szczęście znalazł się malutki garnuszek, który też można było wsadzić do rozgrzanego piekarnika:).
Tak zastanawiam się, jak inaczej można przygotować tą zupę… Ale czy tak świetnie smakująca i aromatyczna zupa wymaga udoskonalania? Ja uważam, że tej zupie nic już nie brakuje:). Jest pyszna zupa z cebulą i serem, do tego przesiąknięty aromatem składników „grzybek” z ciasta francuskiego. Jak dla mnie bomba! Jedynie można do takiej zupy dać więcej sera, jak ktoś jest jego wielbicielem:).
Z zupy gulaszowej natomiast można zrobić sos do ziemniaków czy ryżu i wychodzi ciekawy pomysł na danie obiadowe. Nie dodaje się wtedy ziemniaka do zupy, a na koniec zagęszcza się całość zawiesiną z mąki i wody. Oczywiście można dodać do tego grzyby, bakłażana, pieczarki i inne ulubione warzywa – czym więcej tym lepiej:)
Można też zamiast mięsa wieprzowego do zupy dodać malutkie mięsne kulki, pulpeciki i mogą one być z mięsa drobiowego:)
ja do węgierskiej gulaszowej dodałabym już przed podaniem sera bryndzy i prażone pestki dyni
Do zupy tajskiej z kurczakiem dodałabym własnoręcznie zrobione chipsy ziemniaczane z papryką 😉
Do zupy gulaszowej dodałabym smażone pieczarki z cebulką, zielony groszek i kukurydzę.Dodatkowo smak wzbogaciłabym ząbkiem czosnku i połową papryki peperoni 🙂
Zupę gulaszową Winiary podałabym w wersji „po meksykańsku” – z białą i czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym, papryczką chilli i sporą ilością cebuli. Do tego opiekana ziołowa tortilla. Szczerze mówiąc przygotowałam już zupę w ten sposób i wszystkim bardzo smakowała 🙂
Do węgierskiej zupy gulaszowej dodałabym dodałabym pyszne grzanki bardzo świeże usmażone przed podaniem zupki.Bardzo lubię tego typu dodatki do zup.Albo jako 2 pomysł do tej samej zupy dodałabym zacierki z ciasta jajecznego moja babcia dodawała zawsze do zup i były bardzo smaczne.
Witam!
Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale bardzo zaciekawiła mnie propozycja Winiary na tajską zupę z kurczakiem. Oprócz składników wskazanych przez producenta dodałabym do niej podsmażone na patelni krewetki koktajlowe z czosnkiem i imbirem. Myślę, że świetnie współgrałyby z aromatem i smakiem zupki, dodałyby jej także troszkę pikanterii oraz ciekawy akcent wizualny.
Zupę przyprawiłabym także lekko kardamonem – lubię tą aromatyczną, rozgrzewającą przyprawę. Dodałaby takiego charakteru i pikanterii, lekko podkreśliła smaki i wyostrzyła je. Tak przygotowana zupa tajska byłaby wyśmienita!
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową zrobić wg przepisu na opakowaniu,a do tego..
Cebule w stylu grosseto
5 dużych białych cebul
200g mielonej wieprzowiny
200g mielonej cielęciny
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
150ml wytrawnego białego wina
2 łyżki beszamelu
50ml rosołu
100ml sosu pomidorowego
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
20 min w osolonej wodzie gotować cebule. Odcedzić i odciąć górną część cebuli,którą później wykorzystamy do przykrycia mięsnego farszu. Z cebuli wydrążyć środki ale pozostawić dosyć grube dno. Środek cebuli drobno kroimy i łączymy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem,a następnie wszystko to smażymy na patelni polanej oliwą. Kiedy mięso nabiera brązowego koloru dolewamy wino i rosół. Dusimy całość na wolnym ogniu. Odstawiamy i czekamy aż mięso wystygnie. Następnie wbijamy do farszu jajko,dodajemy beszamel i parmezan. Dokładnie mieszamy masę i faszerujemy każdą z cebul. Na wysmarowanej masłem blasze układamy cebule. Polewamy je sosem pomidorowym i pieczemy 30min w temp. 180 st. Podajemy na ciepło z francuską zupą cebulową WINIARY. Pyszne i syte! Smacznego.
Witaj Jolu. Do węgierskiej gulaszowej podałabym mini langoszki węgierskie w wersji nie słodkiej a pikantnej, z nutą imbiru takie bez farszu i dobrze przyrumienione, tak przyrumienione aby chrupkały podczas konsumowania wraz z zupą 😉 Myślę że to bardzo fajne połączenie dwóch typowo węgierskich dań. Takiego langoszka można by maczać w tej zupie, chrupkać go po cichutku i delektować się smakiem całego dania. Pozdrawiam
Mój pomysł na zupę tajską z kurczakiem to dodanie do niej orzeszków ziemnych z panierką kokosową. Te orzeszki to jedna z ulubionych tajskich przekąsek a w zupie z kurczakiem idealnie by się sprawdziły, tym bardziej że oryginalną zupę tajską z kurczakiem podaje się z dodatkiem mleka kokosowego. PYCHOTA
Proponuję Tajską zupę z kurczakiem przygotować z dodatkiem kapusty pekińskiej (kurczak, marchewka, cukinia pokrojone koniecznie w słupki + kapusta pekińska również w słupki) i pod koniec gotowania dodać parę listków świeżego szpinaku. Całość posypać pokrojoną kolendrą. Bardzo polecam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Do zupy tajskiej dodałabym obowiązkowo krewetki posmażone na maśle z dodatkiem pietruszki i czosnku.Do tego co nieco soku z cytryny,imbiru i odrobina sosu sojowego.Ponadto marchewka pokrojona w słupki i na wierzchu posypana kiełkami fasoli mung.No i nic więcej nie trzeba oprócz pustego brzucha.
miało być 9 wyróźnień a jest 6, co z resztą?:)
Ania, przeczytaj dokładnie wpis – rozwiązanie konkursu http://straga.pl/konkursy/rozwiazanie-konkursu-zupa-od-kuchni/ tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
hmmm:) ok przeczytałam, dzięki:)