Jak zrobić suszoną włoszczyznę do zup? Suszone warzywa. Domowa jarzynka. Przyprawa warzywna do zup, sosów i potraw gotowanych. Najkorzystniej jest wykorzystywać do gotowania warzywa surowe, ale w okresie jesienno zimowym można wykorzystywać warzywa suszone. Suszone warzywa można przygotowywać przez cały rok, ale teraz warzywa są dostępne i tanie, można więc przedłużyć ich trwałość robiąc domową jarzynkę, to ogromna zaleta suszenia warzyw w domu.
Zastanawiałam się czy pokazać Wam moje suszone warzywa. Ale doszłam do wniosku, że mój przepis na suszone warzywa, domową przyprawę do kurczaka, oraz na domową bulionetkę zawsze będą na czasie. Obecnie jestem na diecie, dla siebie gotuję osobno, nie gotuję dla siebie rosołów tylko buliony warzywne najczęściej na suszonych warzywach bo trwa to szybciej. ta suszona włoszczyzna to teraz baza do moich dietetycznych zup.
Warzywa można suszyć w piekarniku, czy w suszarce do owoców i warzyw. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, wykorzystuję ją również do suszenia grzybów, jabłek, gruszek, pomidorów i śliwek. Suszę również czosnek i cebulę. Moja włoszczyzna suszona składa się z marchwi, pietruszki, pasternaku, pora, selera, cebuli, natki pietruszki i selera i jak mam to z lubczyku. Moja jarzynka ma lepszy skład jak sławny kucharek, vegeta czy ziarenka smaku. Taki domowy produkt to lepszy wybór niż gotowa mieszanka warzyw z solą, wzmacniaczami smaku, barwnikami i tłuszczami. Lepiej do zupy dodać więcej świeżych czy suszonych warzyw i ziół, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat niż sklepowe mieszanki
Domowa jarzynka to przyprawa, którą często używam w swojej kuchni , ma przewagę nad innymi, bo doskonale znam jej skład, gdyż tworzę ją sama. Ma same naturalne składniki bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Ponieważ warzywa są krojone to nie widać czy wcześniej były piękne, można więc wykorzystać krzywą marchewkę, czy wygięty por i tak wszystko ląduje w suszarce, po 24 godzinach mamy doskonałej jakości jarzynkę, którą mogę użyć do wszelkich zup czy sosów. Zawsze jest pod ręką w zamkniętym szczelnie słoju i może postać nawet ro . To rewelacyjna domowa jarzynka używana do przyprawiania!
Składniki na około 1 litrowy słój:
4 duże marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1 korzeń pasternaku (opcjonalnie)
1 średniej wielkości seler korzeniowy lub pół dużego
1 duży por
1 duża cebula
natka pietruszki
nać z selera
opcjonalnie kilka liści lubczyku
Jak zrobić suszoną włoszczyznę do zup? Wszystkie warzywa korzeniowe obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę, w plasterki lub ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Nać pietruszki, selera i lubczyk drobno siekamy. Możecie też wykorzystać czosnek, ale pokrójcie go w plasterki. Wszystkie warzywa układamy na tackach do suszenia owoców i warzyw, włączamy suszenie i suszymy najlepiej przez noc. Rano warzywa powinny być już suche. Wysypujemy wszystkie warzywa do miski, mieszamy. I to jest nasza podstawowa baza warzywna. Suszone warzywa można używać do zupy, gulaszu, dań warzywnych, do wszystkiego. Można suszone warzywa zmielić, dodać 1 łyżkę soli, opcjonalnie paprykę, tymianek, kurkumę itp. i potraktować jako przyprawę typu jarzynka do doprawiania mięsa. Przekładamy suszone warzywa do słoja, zakręcamy. Przechowujemy słój z warzywami w suchym miejscu. To będzie nasz doskonały dodatek do wszystkiego, szczególnie do zupy i sosu zimą. Smacznego !
A jak można suszyć w piekarniku?
Tam we wpisie jest przepis na suszone pomidory i grzyby w piekarniku, tak samo, polecam siatkę w piekarniku wyłozyc papierem do suszenia.