Kurczak z patelni przeważnie powstaje z mojego lenistwa, gdy jestem sama w domu. Nie chce mi się odpalać piekarnika, więc idzie w ruch patelnia i przygotowuję obiady na 2 dni. Tym razem usmażyłam sobie na patelni 2 ćwiartki kurczaka, które zjadłam z różnymi sałatkami. Smażony na patelni kurczak to dla niektórych osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby.
Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni i ułożyłam kurczaka na patelni, obsmażyłam ćwiartki kurczaka z obu stron, podlałam szklanką wrzącego rosołu (można wrzącą wodą), dusiłam pod przykryciem aż mięso było miękkie, w między czasie 2 krotnie uzupełniałam płyn gdy się za wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki!
Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak z patelni.
Wystarczyło po usmażeniu wyłożyć kurczaka na talerz, podałam z pieczonym burakiem pokrojonym w plastry, na sałacie, z domowym serem sałatkowym.
Przeważnie przygotowuję kurczaka z różnymi przyprawami, polecam m.in. takie przepisy:
– kurczak pieczony z majerankiem i papryką
– pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie
– Kurczak pieczony z rozmarynem
oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej.
Nie próbowałam jeszcze w taki sposób podawać buraka, ale koniecznie muszę spróbować, bo jestem ciekaw smaku.