Siekane kotlety z kurczaka z papryką. Kotlety siekane z kurczaka to smaczne urozmaicenie dla tych, którym znudziła się tradycyjna forma kurczaka. Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki z pracy, która nazywała je kotletami syryjskimi. Od tamtej pory często je robię wykorzystują surowe bądź gotowane mięso z kurczaka i zmieniając w nich dodatki, czasami też pomijam majonez, niekiedy dodaję mleko, mimo to kotlety są zawsze smaczne. Są proste, smaczne, do tego mimo małej ilości składników można nakarmić kilka głodnych osób, gdyż z tej ilości składników wychodzi ok. 12-14 dużych kotletów. Najwięcej czasu zajmuje tylko usmażenie kotletów, za to reszta to tzw. pestka, każdy sobie z nimi radę.
Pomysły na kotlety z kurczaka:
Kotlety z kurczaka i pieczarek, Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii, kotlety z kurczaka i ogórków.
Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy – a pozostali pewnie natknęli się na ten przepis, kiedy szukali pomysłu na szybki i pyszny obiad. Tym razem postanowiłam wzbogacić je o bardzo sezonowy składnik, czyli oryginalnego oscypka. Dlaczego sezonowy? A dlatego, że oryginalny oscypek wyrabiany być może wyłącznie od maja do września, i właśnie wtedy najczęściej wybieramy się na wakacje w góry, a w samochodowej lodówce przywozimy zapas serków do piwa, no i do gotowania 🙂
Składniki:
2 ćwiartki kurczaka (wyluzowane, bez skóry i kości) lub 1 podwójna pierś z kurczaka
po ½ żółtej i czerwonej papryki
1 cebula ze szczypiorkiem
2 jajka średniej wielkości
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
po ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej
1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak przygotować syryjskie kotlety / Siekane kotlety z kurczaka z papryką? Umyte ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę i tłuszcz kroimy w drobną kostkę ok. 1 × 1 cm. Kawałki kurczaka przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, można wykorzystać przyprawę do kurczaka. Obie papryki kroimy w drobną kostkę, cebulę wraz ze szczypiorkiem siekamy, mieszamy w misce. Dodajemy jajka, majonez, mąkę, całość dokładnie mieszamy, tak, żeby kawałki kurczaka i papryki były pokryty ciastem, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (tak jak na placki ziemniaczane), na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje, formując spodem łyżki płaskie kotlety / placuszki i smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto. Zdejmujemy placuszki z patelni, układając je na ręczniku papierowym i podajemy od razu na gorąco z ziemniaczkami i surówką warzywną, można podawać je na zimno np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
Pingback: Kurczak z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię