Tani kurczak z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym. Uwielbiam przygotowywać szybkie, ale smaczne obiady, gdzie nie trzeba się napracować, a efekt smakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to przeważnie przygotowuję danie z kurczaka w jakimś sosie. Taką potrawę gotuję w 15-20 minut. Najczęściej kupuję ćwiartki kurczaka, które luzuję z kości i skóry, mięso wrzucam do zamrażalnika a ze skóry i kości oraz warzyw gotuję buliony drobiowe na zupę- zero waste u nas nic się nie marnuje w kuchni. Z 2 ćwiartek kurczaka gotuję obiad dla 2 osób, można z nich zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym, kotlety siekane, stripsy z kurczaka lub kotlety panierowane, no i oczywiście dzisiejszego kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym.
Gdy dostałam od czytelników sporo pytań o przepisy na szybkie i tanie obiady, gdyż ceny produktów w Polsce poszybowały do góry przygotowałam wpis : 60 przepisów na obiady w 15 minut! Tym razem podaję Wam błyskawiczny przepis na kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym. Można takiego kurczaka zrobić bez pieczarek tylko ze śmietaną lub mlekiem. Albo przygotować pieczarkowy sos bez kurczaka i podać z makaronem.
Ten przepis jest szybki, a danie smaczne. Będziecie mi jeszcze dziękować za ten przepis! Jeśli chcecie przygotować dla większej ilości osób to liczcie 1 ćwiartkę kurczaka na głowę i proporcjonalnie zwiększcie ilość składników na danie: Kurczak z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym.
Składniki na obiad dla 2-3 osób:
2 ćwiartki z kurczaka
250 g pieczarek
½ – 1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, mielony pieprz do smaku
100 ml mleka 3,5 %
1 ½ łyżki mąki pszennej
świeży tymianek
Jak zrobić taniego kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie mlecznym? Mięso kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne, ja wykorzystałam ½ papryki, pokroiłam ją w kostkę. Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry. Kurczaka wraz z cebulą podsmażamy na złoto na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy mąkę, mieszamy i wsypujemy pieczarki, przykrywamy i smażymy kilka minut bez mieszania, w tym czasie pieczarki puszczą sok, dusimy aż woda z pieczarek odparuje. Całość zalewamy mlekiem i ok. 150 ml wrzącej wody, gotujemy aż sos zgęstnieje, ewentualnie doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Posypujemy wszystko świeżym tymiankiem lub natką pietruszki . Podajemy np. z ziemniakami i surówką z marchewki, jabłka i pora. Smacznego!