Koreczki Caprese. Sałatka caprese ma włoskie barwy i jest wspaniała w swojej prostocie, składa się z pomidorów, sera mozzarella i listków bazylii, do tego sól, pieprz i oliwa. Caprses można również podać w postaci piramidki.
Tym razem przygotowałam jako przystawkę inną caprese, która ma postać koreczków caprese, wykorzystałam do ich zrobienia małe, jędrne kulki sera mozzarella w zalewie i żółte i czerwone pomidorki cherry, oraz świeżą bazylię. Takie koreczki są tak prostą przystawką, że zrobi ją nawet dziecko, można je przygotować na ostatnią chwilę.
Koreczki caprese będą świetną przystawką na Sylwestra, Karnawał, czy inną domówkę. Te koreczki to idealnyy finger food na domowe party. Aby przygotować 1 koreczek caprese wystarczy 1 pomidor, 1 kulka sera i bazylia. Sami ustalacie ilość składników, w zależności od ilości osób na imprezie i „spustu” zaproszonych gości 😉
Składniki na koreczki caprese: :
pomidorycherry
kulki sera mozzarella w zalewie
listki bazylii
sól i pieprz czarny
oliwa z oliwek
Jak przygotować koreczki caprese?
Pomidorki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Kulki sera mozzarella odsączamy z zalewy. Na wykałaczki wbijamy naprzemiennie pomidorki cherry, kulki sera mozzarella, między ser a pomidory układamy świeże listki bazylii. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, możemy polać oliwą z oliwek. Smacznego!
Caprese w formie koreczków? Podoba mi się ten pomysł 🙂 Świetny na imprezy. Na pewno go wykrorzystam!
Już robiłam takie koreczki, ale z normalnego sera, a ten mini doskonale się nadaje do przystawek
Elegancko i estetycznie wyglądają, a zarazem prosto zrobić. Uwielbiam takie koreczki. 🙂
Pingback: Sałatka Caprese - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom