Ci co czytają mojego bloga, wiedzą że uwielbiam jajka pod każdą postacią. Propozycja na śniadanie mini Frittata z suszonymi pomidorami, które otrzymałam od Makro, które przesłało mi do testów zestaw produktów firmy Fine Food Bio.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 3,5%
- sól do smaku
- szczypta chilli
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka gęstej śmietany
- mała cebulka
- łyżka oleju rzepakowego
- 10 dag kiełbasy krakowskiej
- 1/2 op. sera brie z orzechami
- oliwa do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i do środka włożyć pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym zeszklić posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko przestudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą, szczyptą chilli, dodać zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko wymieszać. Następnie masą jajeczną wypełnić każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser brie. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią. Podawać np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat. Można jeszcze ozdobić suszonymi pomidorami.
Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie:-)