Mini frittata (z suszonymi pomidorami)

Ci co czytają mojego bloga, wiedzą że uwielbiam jajka pod każdą postacią. Propozycja na śniadanie mini Frittata z suszonymi pomidorami, które otrzymałam od Makro, które przesłało mi do testów zestaw produktów firmy Fine Food Bio.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 3,5%
  • sól do smaku
  • szczypta chilli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • mała cebulka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 10 dag kiełbasy krakowskiej
  • 1/2 op. sera brie z orzechami
  • oliwa do smarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i do środka włożyć pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym zeszklić posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko przestudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą, szczyptą chilli, dodać zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko wymieszać. Następnie masą jajeczną wypełnić każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser brie. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią. Podawać np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat. Można jeszcze ozdobić suszonymi pomidorami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Mini frittata (z suszonymi pomidorami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *