Awokado to owoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu idealnie nadaje się jako pasta kanapek. Pokrojone w kostkę lub w plastry awokado doskonale nadaje się też do sałatek.
Pasta z avocado i sałaty
Chłodnik z avocado
Ja postanowiłam dodać pokrojone w kostkę awokado do sałatki jarzynowej. Wykorzystałam też skórkę z awokado jako „miseczkę” do serwowania sałatki jarzynowej z awokado. Można też przygotować Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i podać ją w „miseczkach” awokado.
Sałatka jarzynowa z awokado jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam.
składniki:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- siekana pietruszka
- 2 plastry szynki
- do dekoracji: paski awokado, pietruszka
Przygotowanie:
Ugotowanego ziemniaka, obrane jajko kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy ostrożnie miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i kroimy w kostkę. dodajemy do warzyw wymieszanych z szynką. Dodajemy do mieszanki sos majonezowy, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Sałatkę można schłodzić przed podaniem, wypełniamy sałatką „miseczki” po awokado. Dekorujemy natką pietruszki oraz paseczkami awokado. Smacznego.
Świetny pomysł na wykorzystanie całego awokado. Ta sałatka wygląda apetycznie.
Wygląda bosko! Koniecznie wypróbuję ten przepis 🙂
Pingback: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię