Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na urozmaicenie śniadania. Boczek smażony, szpinak i jajka, do tego masło z czosnkiem to fantastyczne połączenie. Wszystko ułożone warstwami na grzankach z chleba żytniego ze słonecznikiem. Jajka sadzone na grzankach mamy smaczne, kolorowe i zdrowe śniadanie.
Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem, ktoś nie lubi tego połączenia?
Składniki:
- 2 szt chleba żytniego ze słonecznikiem,
- 2 szt jajka,
- do smaku sól i pieprz czarny,
- 2 łyżeczki masła klasyczne z czosnkiem LURPAK
- 8 dużych liści – szpinak
- 4 plastry- boczek wędzony
Wycinamy z chleba okrągłe krążki. Plastry boczku wędzonego i krążki chleba obsmażamy z obu stron na złoto na tej samej patelni. W dwa dołki patelni do smażenia jajek sadzonych wkładamy masło, gdy zacznie się topić wpijamy 2 jajka, w pozostałych dołkach układamy liście szpinaku, lekko solimy, przykrywamy pokrywką, trzymamy na ogniu aż jajko się zetnie w zależności od postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko a szpinak straci swoją surowość. Grzanki wykładamy, na nich układamy po dwa smażone plastry boczku, szpinak, na wierzchu układamy jajko sadzone. Jajka doprawiamy solą i pieprzem.
Pingback: Mini naleśniki z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię