Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem

Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na urozmaicenie śniadania. Boczek smażony, szpinak i jajka, do tego masło z czosnkiem to fantastyczne połączenie. Wszystko ułożone warstwami na grzankach z chleba żytniego ze słonecznikiem. Jajka sadzone na grzankach mamy smaczne, kolorowe i zdrowe śniadanie.

Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem, ktoś nie lubi tego połączenia?

grzanki

Składniki:

  • 2 szt chleba żytniego ze słonecznikiem,
  • 2 szt jajka,
  • do smaku sól i pieprz czarny,
  • 2 łyżeczki masła klasyczne z czosnkiem LURPAK
  • 8 dużych liści – szpinak
  • 4 plastry- boczek wędzony

Wycinamy z chleba okrągłe krążki.  Plastry boczku wędzonego i krążki chleba obsmażamy z obu stron na złoto na tej samej patelni. W dwa dołki patelni do smażenia jajek sadzonych wkładamy masło, gdy zacznie się topić wpijamy 2 jajka, w pozostałych dołkach układamy liście szpinaku, lekko solimy, przykrywamy pokrywką, trzymamy na ogniu aż jajko się zetnie w zależności od postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko a szpinak straci swoją surowość. Grzanki wykładamy, na nich układamy po dwa smażone plastry boczku, szpinak, na wierzchu układamy jajko sadzone. Jajka doprawiamy solą i pieprzem.

grzanki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Jajka sadzone na grzankach ze szpinakiem i boczkiem

  1. Pingback: Mini naleśniki z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *