Omlet z kurkami i kiełbasą przygotowywany jest u nas w sezonie grzybowym na śniadanie ze świeżych kurek. Omlety obok naleśników, to specjalność Piotra. Piotrek robi je z tego co jest aktualnie w lodówce, zawsze wyczaruje coś smacznego. Na blogu jest przepis na omlet z chorizo i pomidorami. W lesie nazbierał sporo kurek, więc postanowił je wykorzystać do przygotowania omletu i tym razem przygotował pyszny, puszysty omlet z kurkami i kiełbasą krakowską. Polecam też przygotować omlet z kurkami i pomidorkami. oraz inne przepisy na omlety.
Jak przygotować aromatyczny omlet z kurkami i kiełbasą?
- 2 szt. jajka,
- 1/2 szt cebula,
- 15 dag kurki świeże lub mrożone,
- 6 plastry kiełbasa krakowska,
- 1 łyżka szczypiorek siekany,
- do smaku sól i pieprz
- olej rzepakowy
Kurki oczyszczamy i delikatnie płuczemy na durszlaku. Jeśli kurki są duże to je siekamy, mniejsze zostawiamy w całości. Kurki, plastry kiełbasy i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię z kurkami i kiełbasą wlewamy dobrze roztrzepane jajka (podczas ubijania trzepaczką jajek należy wtłoczyć do masy dużo powietrza aby był puszysty) czekamy aż masa jajeczna się zetnie od spodu. Doprawiamy omlet solą i pieprzem, posypujemy siekanym szczypiorkiem, przykrywamy pokrywką, aby masa na powierzchni również się ścięła. Gotowy omlet z kurkami i kiełbasą wykładamy na talerz.