Omlet z kurkami i kiełbasą

Omlet z kurkami i kiełbasą przygotowywany jest u nas w sezonie grzybowym na śniadanie ze świeżych kurek. Omlety obok naleśników, to specjalność Piotra. Piotrek robi je z tego co jest aktualnie w lodówce, zawsze wyczaruje coś smacznego. Na blogu jest przepis na omlet z chorizo i pomidorami. W lesie nazbierał sporo kurek, więc postanowił je wykorzystać do przygotowania omletu i tym razem przygotował pyszny, puszysty omlet z kurkami i kiełbasą krakowską. Polecam też przygotować omlet z kurkami i pomidorkami. oraz inne przepisy na omlety.

omlet z kurkamiOmlet z kurkami

Jak przygotować aromatyczny omlet z kurkami i kiełbasą?

  • 2 szt. jajka,
  • 1/2 szt cebula,
  • 15 dag kurki świeże lub mrożone,
  • 6 plastry kiełbasa krakowska,
  • 1 łyżka szczypiorek siekany,
  • do smaku sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Kurki oczyszczamy i delikatnie płuczemy na durszlaku. Jeśli kurki są duże to je siekamy, mniejsze zostawiamy w całości. Kurki, plastry kiełbasy i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię z kurkami i kiełbasą wlewamy dobrze roztrzepane jajka (podczas ubijania trzepaczką jajek należy wtłoczyć do masy dużo powietrza aby był puszysty)  czekamy aż masa  jajeczna się zetnie od spodu.  Doprawiamy omlet solą i pieprzem, posypujemy siekanym szczypiorkiem, przykrywamy pokrywką, aby masa na powierzchni również się ścięła. Gotowy omlet z kurkami i kiełbasą wykładamy na talerz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *