Na dzisiejsze śniadanie proponuję przygotować racuchy na jogurcie, ale nie takim zwykłym tylko na waniliowym jogurcie kozim.
SKŁADNIKI:
- 250 ml jogurtu koziego waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do metalowej miski wlewamy 250 ml jogurtu koziego, roztrzepujemy z 2 jajkami za pomocą trzepaczki Triblade, albo ręcznej i mieszamy ze szklanką mąki, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Rozgrzewamy olej na patelni naleśnikowej, wlewamy masę chochelką. Smażymy po 4 racuchy z obu stron na rumiano.Przekładamy racuchy na duży talerz. Podajemy racuchy posypane cukrem pudrem.
Nie przepadam za mlekiem kozim, ale może jogurt jest inny w smaku:D
A racuszki wyglądają przepysznie<3
Nie znam smaku mleka koziego, ale ten jogurt jest smaczny, ma delikatnie waniliowy smak, racuchy wszystkim smakowały nawet mojemu synowi, który często grymasi;)
Lacuch