W sobotę 9 kwietnia 2016 roku blogerzy kulinarni z różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na warsztaty kulinarne z marką Galeo i szefem Maciejem Wawryniukiem.
Dzięki uprzejmości Agencji JBcomm Sp. z o.o. kolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez GALEO, gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu”, których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu.
Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły.
Mój zespół przygotował:
Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek
Baklawa, Bakława lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej, bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo.
Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym.
Zespół Piotra zaś:
– Vitello tonnato, czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem
– Halaszle, czyli węgierską zupę rybną z warzywami
– Piersi kurczaka a ‘la Wellington, czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami
i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami
Pozostałe dwa zespoły przygotowały:
-Mini Quiche z szynką dojrzewającą, Kleftiko i suflet z białej czekolady
– Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette
Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć w naszej kuchni, gdyż organizatorzy zadbali byśmy nie wyjechali do domu z pustymi torbami ;).
Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że:
Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów – klasyczne zioła i przyprawy jednorodne, inspirujące mieszanki przyprawowe oraz ciekawe dodatki spożywcze. Dzięki tak zróżnicowanej ofercie trafiamy do wielu polskich domów. Marka planuje uczestniczyć w kulinarnym życiu wielu rodzin i na stałe wpisać się w ich tradycje oraz zwyczaje.
Galeo to produkty wysokiej jakości w rozsądnej cenie.
Dzięki organizatorowi więcej zdjęć można obejrzeć na fan pag’u bloga
Pingback: Kurczak w cieście francuskim - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Warsztaty z Galeo. Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię