Warsztaty kulinarne z marką Galeo

W sobotę 9 kwietnia 2016 roku blogerzy kulinarni z różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na warsztaty kulinarne z marką Galeo i szefem Maciejem Wawryniukiem.

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com, Iza Kulińska, Jolanta Perz-Straga, Kasia Nowakowska

Dzięki uprzejmości Agencji JBcomm Sp. z o.o.  kolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez  GALEO, gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu”, których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu.

Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły.

Mój zespół przygotował:

Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci  sakiewek
chinkali

Baklawa, Bakława lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej, bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo.

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym.
piccatta alla milanese

Zespół Piotra zaś:

Vitello tonnato, czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Halaszle, czyli węgierską zupę rybną z warzywami

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

– Piersi kurczaka a ‘la Wellington, czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami

fot. Jolanta Perz-Straga

fot. Jolanta Perz-Straga

i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Pozostałe dwa zespoły przygotowały:

-Mini Quiche z szynką dojrzewającą, Kleftiko i suflet z białej czekolady
– Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette

Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę je po tych warsztatach polecić, gdyż są bardzo dobrej jakości. Teraz będą gościć w naszej kuchni, gdyż organizatorzy zadbali byśmy nie wyjechali do domu z pustymi torbami ;).

Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że:

Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów – klasyczne zioła i przyprawy jednorodne, inspirujące mieszanki przyprawowe oraz ciekawe dodatki spożywcze. Dzięki tak zróżnicowanej ofercie trafiamy do wielu polskich domów. Marka planuje uczestniczyć w kulinarnym życiu wielu rodzin i na stałe wpisać się w ich tradycje oraz zwyczaje.

Galeo to produkty wysokiej jakości w rozsądnej cenie.
Dzięki organizatorowi więcej zdjęć można obejrzeć na fan pag’u bloga

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Warsztaty kulinarne z marką Galeo

  1. Pingback: Kurczak w cieście francuskim - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Warsztaty z Galeo. Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *