Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie odmówią ich sobie. Niektórzy nie wezmą jej do ust, ale my lubimy flaczki:)
Flaczki + jesień = pyszna zupa rozgrzewająca.
SKŁADNIKI na flaczki wieprzowe:
- 1 kg flaków wołowych oczyszczonych i pokrojonych
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów
- 4 żeberka wieprzowe
- 1 łyżeczka papryki czerwonej,
- 1 łyżka majeranku,
- 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę, płuczemy flaczki. Wkłzdamy je snów do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny łyżką cedzakową. Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa, doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką, mieszanką pieprzów i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Podajemy z chlebem. Smacznego!
lubię flaki. zaskoczyło mnie to, że dodajesz gałkę i żeberka. pierwszy raz się z tym spotykam:)
a co do samych flaczków, narobiłaś mi ogromnego apetytu. to będzie więc pierwsza rzecz jaką zjem w Polsce.
Gałka to podstawa flaków, jak i majeranek
To właśnie gałka muszkatałowa nadaje flakom tego właściwego smaku. A żeberka? lubimy sobie poobgryzać kości;)
Pingback: Flaczki orientalne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię